СИГУРНО И БЪРЗО ПО РЕМОНИРАНИТЕ ПЪТИЩА НА „ГРОМА ХОЛД“

 в Новини

Сезон, изпълнен с много предизвикателства и активни ремонтни дейности. Такава е равносметката за пътностроителната компания „Грома холд“. През изминалите месеци тя бе съсредоточила усилията си да се погрижи за бързото и безопасно придвижване към зимните курорти Банско и Пампорово, реализирайки мащабни ремонтни дейности, завършени в кратки срокове. 

Съвсем скоро приключи ремонтът на 36 километровата отсечка Симитли-Разлог, която води до курорта Банско. „Преди повече от 15 години – тогава е правен последният ремонт на този път. Сега се справихме качествено за около два месеца благодарение на новите технологии, които използваме, професионализма на екипите ни и на иновативните строителни методи. Вярваме, че добрият път е част от имиджа на един курорт. Банско предлага прекрасни условия за зимни спортове, уникална природа и пътната инфраструктура трябва да позволи всичко това да се разгърне в полза на туристите и на бизнеса в района“, споделя Виктор Велев, управител на „Грома Холд“. 

Той не крие, че планинското трасе е сложно от професионална гледна точка заради релефа на прохода Предела, който е с множество остри завои и големи наклони. На обновения път са положени банкети и плътни асфалтови смеси по основното трасе. Всички връзки към него също са завършени и така са изравнени нивата между новоположената настилка и съществуващата такава на платната от общинските пътища. Монтирани са нови ограничителни системи, положена е нова маркировка и нови пътни знаци.

Другото предизвикателство, пред което се изправи компанията в последните есенни месеци, е всеобхватният ремонт на близо 100 км. пътна мрежа в област Смолян. Изцяло обновените участъци осигуряват сигурно и комфортно пътуване както за местните жители, така и за многобройните туристи. Част от рехабилитираните трасетата не са ремонтирани повече от 40 години. Експертното и техническо предизвикателство за екипа на компанията е огромно, тъй като планинският терен е труден, а красивата природа изисква щадящ за околната среда строителен подход. Затова в голяма част от участъците „Грома Холд“ използва метода на студеното рециклиране при рехабилитация на пътната настилка. Така ремонтните дейности се реализират в по-кратки срокове, не зависят от метеорологичните условия и пестят ресурси. 

Най-големият от обектите в област Смолян, който от „Грома Холд“ завършват, е по направлението Соколовци през Момчиловци, Славейно, Петково, Малка Арда, Баните до Стояново. Цялото трасе е с дължина от 42 км., а на места скатовете достигат 15 м. Не малко усилия екипите на компанията съсредоточават върху това внимателно да ги почистят с цел предпазване от падащи камъни. За да бъде допълнително обезопасено трасето, от „Грома Холд“ монтират над 160 000 кв. м. предпазни мрежи и работят по отводнителните съоръжения. В момента в участъка се полагат последните отсечки с асфалт. 

Другото напълно завършено трасе свързва селата Леска и Вехтино. По пътищата там също е положен нов асфалт, почистени са съществуващите отводнителни окопи и водостоци и са монтирани предпазни мрежи. 

Трети 10-километров обновен участък между селата Бял извор, Падина и Неделино отвежда пътуващите в южната част на областта. Районът там изобилства с къщи за гости и хотели, които целогодишно посрещат семейства, предпочели да избягат от сивотата на големия град. „Благодарим на всички институции в областта – на кметовете на общините и населените места, както и на Областно пътно управление-Смолян за постоянното съдействие, което ни оказват. Пътното строителство е екипна работа – то винаги е отговорност на фирмата –  изпълнител, но всичко върви много по-добре, когато и местната общност съзнава своята подпомагаща роля“, казва Христо Савев, основател на „Грома Холд”.

През есенните месеци фирмата бе ангажирана и с два ключови градски ремонта – на основни пътища в гр. Трън и на бул. „Европа“ в гр. Сандански. Ремонтът на отсечката от 1 км. 60 м. 74 см, свързваща АМ Струма с центъра на Сандански се обновява изцяло –изграждат се нови канал и водопровод, обособяват се две ленти за движение в двете посоки, разделени с остров. Ще бъде положена нова тротоарна настилки, автобусни спирки, улично осветление, маркировки и знаци. За любителите на еко транспорта ще има и велоалея. Амбицията на компанията е реконструкцията на пътя да приключи по-рано от предвиденото. 

В същото време „Грома Холд“ обнови пет от ключовите улици в град Трън, които също не бяха ремонтирани отдавна, а някои от тях компанията изгради от нулата – от трасирането до асфалтирането. Положени бяха нови бордюри и повдигнати- шахти. Изграждани бяха също така укрепващи габиони и канал за мръсна вода.

На част от екипите на компанията ще разчитат общините в областите Смолян и Благоевград за почистването и проходимостта и на основните републикански пътища през зимните месеци. Екипите, техниката и необходимите материали бяха напълно подготвени и вече са факт и първите снегопочиствания в Родопите.

Източник: https://bit.ly/3HZOrE0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да търсите