ПЪТИЩА НА „ГРОМА ХОЛД“ ВОДЯТ КЪМ ЗИМНАТА ПРИКАЗКА В ПИРИН И РОДОПИТЕ

 в Новини

Зимният туристически сезон чука на вратата, а в Пирин и Родопите са разположени едни от най-красивите планински курорти на България, които ежегодно привличат многобройни любители на зимните спортове в Банско, Пампорово и Чепеларе. Районите около тях са известни с приказната природа, интересните туристически забележителности , уютните къщи за гости и възможностите за спа туризъм.

Област Смолян тази година посреща старта на зимния сезон с мащабно обновена пътна мрежа. Сериозната задача да осигури комфортното и удобно пътуване в региона е възложена на компанията „Грома Холд“. Тя е сред най-големите и отговорни строителни компании в България, които имат в портфолиото си реализирана сезонна поддръжка на над 1000 км. пътна инфраструктура, от които над 100 км. магистрален път.

В последните месеци към това се добавят и нови около 100 км. пътища в област Смолян, с които компанията успя да се справи въпреки сложните условия, в които се наложи да работи целият пътно-строителният бранш тази година- забавени плащания, липса на индексации в цените, инфлация, несигурност в доставките на материали и пр.

„Грома Холд“ обаче е опитна компания и преодоля всички предизвикателства благодарение на добре подготвените си екипи и правилното планиране на техническия ресурс. За краткия период от време обектите в Смолянска област бяха подсигурени с над 100 машини, както и със сериозен брой професионални кадри на терен.

„Някои от тези пътища не бяха ремонтирани повече от 40 години, а добрата пътна инфраструктура е ключова за жителите на трудно достъпните планински райони и за развитието на малкия и семеен бизнес там“, казва управителят на „Грома Холд“ Виктор Велев. Той прекарва цялата есен на обектите и разказва, че в последните години се наблюдава засилен интерес на младите хора към Родопите – идват, за да  работят дистанционно за високотехнологични компании или да развиват нов тип бизнеси като селски и приключенски туризъм, био земеделие, социално предприемачество и др. „За да се задържат младите в региона обаче, са нужни инвестиции не само в пътната инфраструктура, но и в по-маломащабни обекти, свързани с качеството на живот като градинки, паркове, еко пътеки, достъп до културно-историческите обекти и др., в чието изграждане „Грома Холд“ има опит и потенциал“, казва още Виктор Велев

Един от най-големите сред пътните обекти, който компанията приключи този месец в област Смолян, е по направлението Соколовци през Момчиловци, Славейно, Петково, Малка Арда, Баните до Стояново. Цялото трасе е с дължина от почти 42 км. и изобилства със скатове, които на места достигат височина от 15 м. Te са почистени с цел предпазване от падащи камъни, а за допълнителното обезопасяване на трасето са монтирани над 160 000 кв. м. предпазни мрежи. Всички отводнителни съоръжения са рехабилитирани и по трасето е поставен нов асфалт. 

Другата напълно завършена отсечка свързва селата Леска и Вехтино. Обновеният път по поречието на р. Арда също е с нов асфалт, почистени отводнителни окопи и водостоци и монтирани предпазни мрежи. Друг 10-километров обновен участък между селата Бял извор, Падина и Неделино отвежда пътуващите в южната част на китната област Смолян. Районът там изобилства с хотели и ваканционни вили, които целогодишно посрещат семейства, предпочели да избягат от шума на големия град.

Зимата вече напомни за себе си в региона и първият сняг покри в бяло живописния родопски пейзаж. Тази година общините в областта отново ще разчитат на част от екипите на „Грома Холд“ за зимното почистване на пътищатата от републиканската мрежа, за достъпа до курортите Пампорово и Чепеларе, както и за разчистването на ключовите проходи Превала и Рожен.

Екипи на дружеството имат ангажимент и за същата задача в област Благоевград. Напълно подготвени са снегопочистващата техника, смесите за опесъчаване и обработка на настилките против заледяване. 

Преди броени дни „Грома Холд“ завърши и ремонта на ключовия път Симитли-Разлог, който води до зимната перла на Пирин – курорта Банско. Градът очаква сериозен ръст на българските и чуждестранни туристи тази година след отпадането на всички противоепидемични мерки. „Работим от години в област Благоевград и много добре познаваме нуждите на хората, на всеки град и село там. Направихме и немислимото, за да може Банско да открие сезона с път, който по нищо не отстъпва на тези в швейцарските Алпи, например“, казва основателят на „Грома Холд“ Христо Савев. Той не без основание се гордее с направеното от компанията, тъй като 36-километровото трасе е сложно заради релефа на прохода Предела, белязан от големи наклони и множество остри завои. На обновения път са положени банкети и плътни асфалтови смеси по основното трасе. Всички връзки към него също са завършени и така са изравнени нивата между новоположената настилка и съществуващата такава на платната от общинските пътища. Монтирани са нови ограничителни системи, положена е нова маркировка и нови пътни знаци. „Благодарен съм на екипите на Грома Холд“ за високия професионализъм. Към всеки път, който строим или рехабилитираме, те подхождат най-отговорно, защото всички си даваме сметка, че освен отговорни строители, сме и ползватели на пътищата. И заслужаваме удобно и сигурно придвижване“, казва още Христо Савев.

Източник: https://bit.ly/3XwgRv8

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да търсите